31.03.2023
Lifelong learning important at Solving
Man lär så länge man lever, är ett gammalt ordspråk. På Solving har man konstaterat att man också lever så länge man lär. Därför är läroavtal nåt som prioriteras och uppskattas. Det berikar och ger möjlighet till personlig utveckling.
Roni Åbrandt hade jobbat 10 år som CNC-montör på ett annat företag när han konstaterade att det behövdes en förändring i hans jobbvardag.
– Jag hade sett en svarv snurra i 10 års tid så jag ville pröva på nåt annat, och Solving erbjöd mig den möjligheten, säger Roni.
Efter en tid som mekanikmontör på Solving beslöt han att det var dags att öka sin kompetens och vidareutbilda sig till automationsmontör genom läroavtal.
Olika typer av läroavtal
Philip Johansson är hans handledare och har jobbat 15 år på Solving. Han är automationsmontör och vägleder de som vill vidareutbilda sig inom företaget.
– Många söker sig till Solving på grund av de varierande arbetsuppgifterna. Inget projekt eller uppdrag är det andra likt, konstaterar Philip.
– För mig var det intressant att bredda min kunskap så jag kan göra fler saker på jobbet, säger Jim Fagerholm, som jobbar som mekanikmontör.
Nu tar han också steget till att bli automationsmontör.
– Jag är egentligen utbildad svetsare, men tack vare möjligheten till läroavtal internt på Solving kan jag på ett smidigt sätt bredda min kompetens.
Man kan också kombinera sina aktuella studier med ett läroavtal på Solving. Ted Sandén och Rasmus Sandström har valt den vägen. De är båda två el- och automationstuderande vid utbildningsenheten Optima.
– Vi jobbar väldigt praktiskt här, så det är en viss skillnad mot skolbänken. Det är väldigt lärorikt att se hur det funkar i verkligheten. Det faktum att man är anställd och får betalt under läroavtalsperioden höjer ju motivationen också, säger Ted.
– Jag var först här på en LIA-praktik och sen kollade jag med lärarna om det funkade med mina kurser att börja ett läroavtal. Sen tog jag kontakt med Solving, och nu är jag här, säger Rasmus.
Introduktion med Philip
Till först när man börjar ett läroavtal har man en introduktionstid när man tillsammans med Philip Johansson går igenom ett projekt, de grundläggande ritningarna, hur allt är uppbyggt. Sen efter cirka tre veckor så får man gå över till ett mer självständigt arbete.
– Mycket av min vardag går ut på att gå omkring och kolla så allt blir rätt och hjälpa till där det behövs, säger Philip.
Philip blev tillfrågad att jobba som handledare 2019. Det är inte ett beslut han ångrat och han är väldigt omtyckt av de som han handleder.
– Det bästa med att vara handledare är alla nya människor man lär känna. Att sprida den egna kunskapen vidare känns värdefullt, säger han.
Orsaken till att många väljer läroavtal på Solving är att företaget har ett väldigt gott rykte som både arbetsplats och utbildare. Bredare kunskap betyder i förlängningen högre lön, och det funkar också som motivation för vidareutbildning.
– Det är ju roligt att komma till jobbet varje dag, och det är väldigt väsentligt för att man ska vara kvar länge på en arbetsplats, säger Philip.
– Det finns alltid folk man kan fråga om man behöver hjälp, och det är viktigt, för det är inte serieproduktion vi håller på med. Varje projekt är unikt, säger Jim.
På Solving är varje truck specialanpassad för sitt uppdrag. Samma filosofi gäller för de anställda. Varje människa är unik, och möjligheten för individen att utveckla eller utvecklas är viktigt för Solving.